DNA ANALYSE

Hoe jouw DNA je prestaties en gezondheid beïnvloedt?

4GOLD BIEDT DNA ANALYSE SERVICE AAN

Genetische variaties in bijna elk gen bepalen waarom elke persoon uniek is. Om deze reden is de ene persoon beter in krachtsporten en de andere in duursporten. Je genetische variaties bepalen ook of je snel of langzaam herstelt van een inspanning.

Ook de manier waarop ons lichaam allerlei voedingsstoffen verwerkt, is zeer verschillend. Daarom kan een klassieke voedings- en suppletiestrategie voor jou goed werken, maar voor een andere atleet helemaal niet. Personalisatie is daarom een slimme strategie om je prestaties te verbeteren. De basis om dit voor elkaar te krijgen is door jezelf beter te leren kennen via een DNA-analyse.

Een DNA-analyse controleert je genetische code en geeft inzicht en advies over hoe je jouw dieet en suppletiestrategie kunt optimaliseren op basis van jouw DNA. Dit kan eenvoudig door een speekselanalyse. Met behulp van een wattenstaafje capteer je speeksel op de wang. Dit monster wordt naar een genetisch laboratorium van een lokale universiteit gestuurd. Het lab doet de DNA-extractie en hun genotyperingsmachines voorzien ons van jouw rauwe genetische data.

Vervolgens vertaalt een algoritme jouw genetische data in een persoonlijk rapport. Het algoritme is gebaseerd op een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur en aangevuld met de ervaring van het team van wetenschappers.

Dit rapport laat je toe jouw suppletie en dieet af te stemmen op jouw DNA en mogelijk nog betere prestaties neer te zetten.

De 4Gold DNA-analyse kits voor speekselafname dragen een CE-markering.

SPORT DNA ANALYSE

Deze analysetool legt een verband tussen het DNA van een sporter en de invloed daarvan op het effect van voedingsmiddelen op zijn/haar eigen fysiologische processen.

Heb je extra of net minder stimulatie van cafeïne nodig? Heb je een kans op verstoorde darmflora? Heb je van nature een goede recuperatiecapaciteit? Onze DNA-analyse geeft je deze inzichten, met de resultaten ervan kan je aan de slag om jouw dieet aan te passen aan je DNA en/of te supplementeren in functie van je behoeften.

HEALTH DNA ANALYSE

Deze tool geeft inzicht in hoe je lichaam met verschillende macro- en micronutriënten omgaat. Loop je het risico op ijzertekort? Kan je lichaam lactose afbreken? Heb je extra vitamine C, D of omega 3 nodig? Heb je meer vezels nodig in je dieet? Ben je gevoeliger voor eenvoudige koolhydraten (suiker)?

Dit rapport licht toe welke genetische variant je hebt voor de genen die betrokken zijn bij de metabolisatie van de meeste voedingsstoffen en geeft inzicht in wat de mogelijke implicaties zijn voor die genetische variant.

SPORT + HEALTH DNA ANALYSE

Deze tool is de combinatie van de sport- en health DNA-tool en geeft inzicht in hoe je lichaam omgaat met zowel voedingssupplementen als macro- en micronutriënten.

De gecombineerde informatie laat je toe om zowel je dieet als je supplementatie af te stemmen op je genetische code. Dit gepersonaliseerde rapport is het ultieme om alles uit jezelf te halen. #Dontsettleforsilver

HOE WERKT HET?

Na de bestelling van een DNA-analyse, ontvang je een DNA-kit. Met deze kit kan je eenvoudig een speekselstaal nemen.

! EET, ROOK OF KAUWGOM NIET 30MIN VOOR HET NEMEN VAN JOUW SPEEKSELSTAAL !

 1. Registreer je kit via de link op de collector.
 2. Open de verpakking en verwijder de collector zonder de punt van de spons aan te raken. Plaats de spons zo ver mogelijk naar achteren in je mond en wrijf met een heen- en weergaande beweging aan de wang, langs het onderste tandvlees. Zachtjes 10 keer wrijven. Wrijf indien mogelijk niet over je tanden.
 3. Wrijf nog eens 10 keer zachtjes over de binnenkant van de andere wang langs het onderste tandvlees.
 4. Houd het buisje rechtop om te voorkomen dat er vloeistof in het buisje gemorst wordt. Schroef de blauwe dop van de opvangbuis los zonder de spons aan te raken.
 5. Draai de dop ondersteboven, steek de spons in het buisje en draai de dop goed dicht.
 6. Draai het buisje om en schud het buisje 15 keer krachtig.
 7. Daarna stop je het buisje in de doos waarin de DNA-kit is geleverd.
 8. Verwijder de roze tape van de plakstrip om de doos goed af te sluiten.
 9. Tenslotte stuur je het doosje terug naar het adres dat op de achterkant van het doosje staat. De retourzending vanuit België is vooraf betaald. Voor het buitenland breng je het gewoon naar je lokale postkantoor.

DNA-extractie en verwerking van je rauwe genetische data zal ongeveer 6 tot 7 weken in beslag nemen. Na deze periode ontvang je een e-mail met zowel een gepersonaliseerd rapport als een bestand met je rauwe genetische data.

Je kan dit bestand opslaan voor toekomstig gebruik, omdat dat dit veel informatie bevat over je genetische samenstelling. Wanneer er in de toekomst een update van de analysetool beschikbaar is, voer je simpelweg de rauwe genetische data opnieuw in, zonder een nieuwe DNA-kit te bestellen.

4Gold slaat je genetisch materiaal of gegevens niet op. Alle bestanden worden onmiddellijk verwijderd nadat we er zeker van zijn dat je je rapport hebt ontvangen. 

In het begin was ik best wel kritisch om eerlijk te zijn. Maar zijn we dat niet allemaal als er anders wordt gedacht over iets wat we als normaal beschouwen?
Langs de andere kant evolueert het kennisveld over voeding continue, waaronder ook nutrigenetica en nutrigenomica. De combinatie van deze twee vaststellingen leidden naar de positie waar 4Gold momenteel staat.

Nadat ik mijn DNA-resultaten ontving, bevestigden die al een aantal dingen die ik al ervaarde:

 • Ik ben niet lactose-intolerant, maar grote hoeveelheden hebben een negatieve impact op mijn energieniveau.
 • Doordat ik snel caffeïne afbreek, kan ik voordat ik ga slapen toch een kop koffie drinken.

Andere resultaten waren dan weer moeilijker om te ervaren. Zo ontdekte ik meer over mijn eigen cholineproductie. Dit was een vraagstuk waarop traditionele bloedtesten geen antwoord konden geven. Doordat een aantal ‘symptomen’ van een cholinetekort zich voordeden (vb. suboptimaal gewichtsverlies niettegenstaande het vele sporten, soms kortademig tijdens de inspanningen,…), besliste ik om samen met mijn dokter te starten met de supplementatie van choline. Na ongeveer 6 weken begon ik wat meer gewicht te verliezen en kreeg ik meer energie tijdens het sporten. Nu, na 10 weken verloor ik het gewicht dat overeenstemt met de graad van inspanningen die ik lever.
Misschien is het een placebo-effect, misschien helpt het mijn lichaam echt. Wat ik wel geloof, is dat deze test echt werkt en ik hem aan iedere atleet aanbeveel om te doen. Ook al is het maar om bevestiging te krijgen van wat je al wist. Jef Van Meirhaeghe

Professioneel triatleet

FAQ

Kan het schadelijk zijn als ik een verhoogde dosis van de nutrigenomische producten neem?
Voedingssupplementen zijn bedoeld om de voeding aan te vullen, rekening houdend met jouw normaal voedingspatroon. De doseringen in de producten zijn daarop gebaseerd. Meer nemen dan op het etiket is aangegeven is dan ook niet zinvol. Overschrijd de aangegeven dosering dus niet. Als je vragen hebt, raadpleeg dan je huisarts, persoonlijke trainer, coach of diëtist.
Hoe lang duurt het voordat ik mijn DNA-rapport(en) ontvang?
Afhankelijk van de drukte het bij het DNA-laboratorium, ontvang je jouw rapporten in ongeveer 6-7 weken.
Kan ik eten voordat ik het DNA speekelstaal neem?
Bij voorkeur niet eten, drinken (behalve water), kauwgommen of roken 1 uur voor de afname van het speekselstaal.
Ik vergat mijn DNA-kit te registreren voordat ik het terugstuurde. Wat moet ik doen?
Stuur een e-mail naar DNA@4Gold.be, en wij zullen proberen je staal op te sporen. Er zijn geen garanties dat wij uw staal kunnen vinden en het met voldoende zekerheid aan jou kunnen linken. Wanneer je niet 100% zeker bent, moet je een nieuwe DNA-kit aanvragen.
Zal mijn DNA in de loop van de tijd veranderen?
Nee! Je DNA staat vast. Alleen de genexpressie kan in de loop van de tijd veranderen. Om deze reden is je rauwe genetische data na vele jaren nog steeds actueel. Houd het dus goed bij de hand, want er komt elke dag nieuw wetenschappelijk onderzoek dat nieuwe inzichten geeft tussen jouw rauwe genetische data en je fysiologie.
Zal het rapport me vertellen of ik een bepaald gen heb dat verband houdt met een ziekte?
Nee, dat zal het niet. Het algoritme dat je genetische gegevens analyseert, kijkt alleen naar genen die betrokken zijn bij de metabolisatie van voedingsstoffen.
Wat betekenen de groene, oranje en rode pijlen in het DNA-rapport?
Groen betekent dat je twee exemplaren hebt van de normale variant van die specifieke variatie.

Oranje betekent dat je één exemplaar hebt van de normale variant en één exemplaar van de gemuteerde of gewijzigde variant. De aanwezigheid van nog één normaal exemplaar vertaalt zich meestal in slechts een licht gewijzigde functie van dat gen.

Een rode pijl betekent dat je twee exemplaren van de variant of mutatie hebt. Dit vertaalt zich meestal in een hogere impact en wijziging van de functie van dat gen. De specifieke impact wordt meestal gedetailleerder beschreven in het rapport.

Ik heb wat oranje en rode pijlen, maar mijn genetische indicator is (bijna) groen, is dit normaal?
Ja, dit kan gebeuren. Je kunt niet naar één enkele genetische variatie kijken om de totale impact op een biochemisch pad te beoordelen. Soms heffen verschillende genetische variaties elkaar op, wat resulteert in een groene genetische indicator.
Wordt mijn genetische data opgeslagen?
Nee, jouw rauwe genetische data, noch je DNA-rapporten worden opgeslagen. Bewaar ze en de e-mail waarmee ze zijn verzonden op een back-up locatie. Met je rauwe genetische data kan je de DNA-rapporten eenvoudig opnieuw runnen in de toekomst.
0
Free shipping from 75€ to BE & NL
Order before 18:00 = Delivered next workday