Een veel voorkomende variatie in het choline metabolisme gen beïnvloedt de niveaus van choline die worden geproduceerd in het lichaam. Bovendien is het nauw verwant aan de gezondheid van de hersenen, lipidentransport en niet zo onbelangrijk voor sporters: sportprestaties en herstel!

Choline is een in water oplosbare, vitamine-achtige essentiële voedingsstof die behoort tot de B-vitamine familie. Choline is een essentiële maar vaak over het hoofd geziene voedingsstof die betrokken is bij vele processen in ons lichaam. Om er een paar te noemen: metabolisme, hersengezondheid, neurotransmittersynthese, levergezondheid & lipidentransport en methylering.

Ons lichaam kan intern choline produceren via het PEMT enzym (fosfatidylethanolamine-N-methyltransferase). Toch is de productie van choline via dit enzym voor de meeste mensen onvoldoende (vooral mannen, omdat de activiteit van dit enzym wordt gestimuleerd door oestrogeen)*. De schatting is dat mannen met een normale PEMT activiteit ongeveer 550mg choline per dag nodig hebben van een externe bron (voeding).

Een veel voorkomende genetische variatie (lees mutatie) in het PEMT-gen verlaagt de endogene (= uw eigen interne) productie van choline* aanzienlijk. Omdat choline wordt gebruikt om de neurotransmitter acetylcholine op te bouwen en deze neurotransmitter zeer belangrijk is voor de spiercontractie, kunt u zich al inbeelden welke invloed het kan hebben op jouw prestaties. De invloed op het herstel is bovendien nog groter. Ons lichaam hecht veel belang aan spiercontractie (vroeger kan dit het verschil betekenen tussen leven en dood) en geeft daarom een hoge prioriteit aan de productie van acetylcholine. Het zal de choline van andere moleculen, die er ook mee opgebouwd zijn (meer specifiek fosfatidylcholine of PC) stelen, om meer van de neurotransmitter acetylcholine te maken. Deze PC wordt gevonden in membranen van menselijke cellen en in het geval van een tekort aan choline tijdens een inspanning, wordt de choline voornamelijk gestolen van PC in spiercelmembranen (en PC vanuit de lever). Dit resulteert in een hogere spierafbraak en is vaak te zien in een bloedpanel door verhoogde biomarkers voor spierafbraak. Aangezien lage niveaus van acetylcholine ook van invloed zijn op het circadiane ritme en op een goede nachtrust (acetylcholine is ook de neurotransmitter van het autonome zenuwstelsel), ondervindt u een drievoudige negatieve invloed op de prestaties en het herstel.

Men kan concluderen dat sommige atleten veel meer choline nodig hebben dan andere. De 4Gold DNA tool controleert welke genetische variant je hebt van het PEMT gen (samen met vele andere genen). En zo geeft het je een indicatie over hoeveel choline ondersteuning je nodig hebt en welke supplementen het beste zijn voor jou om optimaal te presteren.

* da Costa, Kerry-Ann & G Kozyreva, Olga & Song, Jiannan & A Galanko, Joseph & M Fischer, Leslie & Zeisel, Steven. (2006). Common genetic polymorphisms affect the human requirement for the nutrient choline. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 20. 1336-44.

0
Free shipping from 75€ to BE & NL
Order before 18:00 = Delivered next workday